Bilişim sektöründe iş bulma yöntemlerini araştırdığımız “Bilişim sektöründe iş arama/bulma” anketi nihayet sonuçlandı. Tüm katılımcılara teşekkür ederim.
Gelelim sonuçlara; her ne kadar iş ilan siteleri, gazeteler iş bulma için ilk kapı olarak gösterilse de bilişim sektörü için(diğer sektörleri bilmediğim/ölçmediğimiz için net konuşamam) bu düşünce pek doğru değil ki anket sonuçları da bu fikrimi doğruluyor.
Bilişim sektöründe kaliteli eleman bulmak istiyorsanız gideceğiniz yerler bellidir: e-posta listeleri, güvenlik portalleri ve çevreniz. Anketin sonuçları da %70 oranında iş ilanlarının referans ve arkadaş yöntemiyle yayıldığını gösteriyor. Bu da sizin ne kadar kalifiye bir eleman olduğunuzun değil ne kadar çok arkadaşınızın olduğu, sektörde ne kadar tanındığınızın işe alımlarda önemli olduğunu gösteriyor.
Kısa kısa yorumlarım
İş arama siteleri: Bu tip sitelerden bilişimcilerin iş bulma olasılığı çok düşük. Neden? En basit bir iş ilanına bile binlerce CV başvuruyor, bu CV’ler arasında ne akdar parlak CV’niz olursa olsun gözden kaçma ihtimaliniz çok yüksek. Bu tip bir siteden iş bulabildiyseniz kendinizi şanslı hissedebilirsiniz, yine bu tip sitelerden iş arıyor ve bulamıyorsanız kısa sürede iş arama yönteminizi değiştirmenizi öneririm.
Referansla iş bulma: En kolay ve en sağlam işler referans yoluyla bulunur. Özellikle bazı pozisyonlar hiç iş ilanı bile göremezsiniz, genelde eş, dost ortamlarında konuşularak eleman bulunur. Referansla iş bulmanın diğer bir adı/yöntemi de torpil’dir ve malesef hala en geçerli iş bulma yöntemidir. Eğer sağlam bir torpiliniz yoksa (zaten varsa muhtemelen burayı okumuyorsunuzdur:)) siz referans olabilecek insanlarla tanışmanın yollarını araştırmanız faydalı olacaktır. Türkiye gibi bilişimcilerin çoğunluğunun asosyal takıldığı bir ülkede sektör çalışanlarıyla tanışma, kaynaşma da çok kolay değildir.
Gazete ilanıyla iş bulma: Bu yöntemle iş bulabilen varsa çok çok şanslıdır. Zira belirli seviyede teknik özellik arayan şirketler gazeteye ilan vermezler. Daha doğrusu ne aradığını bilen bir yönetici gazeteyle eleman aramaz. Araması gereken yerler farklıdır.
Arkadaş vasıtasıyla iş bulma: Anketin sonuçları da bu yöntemin en geçerli yöntem olduğunu gösteriyor. Referansla iş bulma ve arkadaş vasıtasıyla iş bulma arasında pek fark yok. Ikisi de aynı kapıya çıkıyor(tanıdık).
E-posta listelerinden iş bulma: Sürpriz bir şekilde anketten e-posta listeleri çok düşük çıkmış. Ben e-posta listeleriyle iş bulmanın daha yüksek olacağını tahmin ediyordum. Ne aradığını bilen kaliteli bir yönetici en iyi elemanların e-posta listelerinden bulunacağını bilir. Güvenlik elemanı arıyorsanız bunu gazetede, iş arama sitelerinde değil güvenlik listelerinden, güvenlik portallerinden duyurmalısınız, benzer şekilde Linux uzmanı arıyorsanız gidip de gazeteye ilan vermeyle uğraşmak yerine doğrudan linux listelerine başvurmak çok daha kaliteli insanlarla tanışmanızı sağlayacaktır.
İş bulma yöntemlerinin yüzdelik dağılımı