Round robin algoritmasinda onceliklendirme

rr.gifGecenlerde Netsec‘de tartismistik… Burada bulunmasinda da fayda oldugunu dusunuyorum. Konu Round Robin algoritmasinda ogelerden birini digerlerine gore onceliklendirme.

Round Robin algoritmasini basitce tanimlayacak olursak: gelen istekleri belli bir sira ile (Algoritmaya uygun) cesitli sunuculara dagitmak icin kullanilan bir yontem denilebilir. Mesela ayni isi yapan birden fazla web sunucunuz var ve siz DNS yapilandirmasi uzerinde Round robin kullanarak bu sunuculara gelen istekleri dagitmak istiyorsunuz(Tum istekler A sunucusuna degil de A ve B’ye rastgele (es oranda) dagitilmasin vs)

Bizim ihtiyacimiz ise farklı bolgelerde(ya da ayni bolgede farklı hatlardan sunulan) tutulan ve aynı isi yapan birden fazla sunucunun arasinda bazi sunucularada daha fazla istegin gitmesi idi.

–netsec’e gonderdigim mesaj

Sorun su: xyz.com.tr adresine 5 farkli ip adresi vererek web sitesine gelen
yuk dagitilmaya calisiliyor.

xyz.com.tr IN A 1.2.3.4
xyz.com.tr IN A 1.2.3.5
xyz.com.tr IN A 1.2.3.6
xyz.com.tr IN A 1.2.3.7
xyz.com.tr IN A 1.2.3.8

Bu yapida 5 IP adresinden birisi(1.2.3.4) digerlerine gore daha yuksek hat kapasitesine sahip oldugu icin isteklerin cogunu bunun karsilamasi isteniyor.

DNS’de round robin oldugu icin bunun pek mumkun olamayacagini dusunuyorum ama bir yandan da aklima soyle bir fikir geliyor. Hat kapasitesi yuksek olan IP adresi icin birden fazla kayit girsem acaba o ip adresinin cozumlenmesine oncelik verdirebilir miyim.

Kendi dns sunucularimdan birinde(Bind) bunu denedim ise yaradi gibi. Yani yaptigim isteklerde fazladan kayit girdigim ip adresi(1.2.3.4) icin daha fazla cevap donuyor..

xyz.com.tr IN A 1.2.3.4
xyz.com.tr IN A 1.2.3.4
xyz.com.tr IN A 1.2.3.4
xyz.com.tr IN A 1.2.3.5
xyz.com.tr IN A 1.2.3.6
xyz.com.tr IN A 1.2.3.7
xyz.com.tr IN A 1.2.3.8


Sonuc: Pratik olarak aksi ispatlanana kadar calisiyor:)

This entry was posted in DNS, Network Security. Bookmark the permalink.

4 Responses to Round robin algoritmasinda onceliklendirme

  1. Şenol Akbulut says:

    Keyifle okudum gerçekten. iyi bir mantık 🙂 Round robine bu özelliği kendimiz katmış oluyoruz.

  2. Aslında rr’nin tekrar gözden geçirilmesi iyi olur. Çünkü listedeki server’lardan biri yanıt veremez durumda olduğunda aslında diğer node’da çalışan sunucunuz var olmasına rağmen kullanıcıya hizmet veremez durumda görünüyorsunuz. Bunu ilk yaşadığımda bazı conf’lar ile düzeltebileceğimi düşünmüştüm ama rr manuelleri okudukça hayal kırıklığına uğradım.

  3. Huzeyfe ONAL says:

    RR cok basit islemler icin dusunuldugunden dolayi boyle kompleks yapilandirmalara izin vermiyor. Yapisi itibari ile de buna musait degil:).

  4. mustafa says:

    5 tane sunucuda kullanacagın veritabanı nasıl olucak tek veritabanına erişim sağlayacak değil mi sistemler?
    Peki uzak lokasyonlarda 2 farklı sunucu arası baglantı nasıl olur veritabanı açısından birini kullansak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + three =