Anonymous, 22 Ağustos, DDoS, Sansür, Dost, Düşman, YSK….

Yakın çevremdeki arkadaşlar iyi bilir, yazılı ve görsel medyayı uzun zamandır takip etmiyorum, zira Türkiye’deki olaylar beni çok da ilgilendirmiyor. Hatta çok uzun zamandır evdeki televizyonun da uydu çanağı olmadığı için TV kavramından da bayağı uzaktaydım. Bu son olaylarla birlikte hadi eve TV’nin sesi ve görüntüsü girsin diyerek bağlantıları tamamladım.

Bu açıklamayı şunun için yapıyorum: Seçim öncesi meşhur ithal grubumuz Anonymous’un yaptığı saldırılar arasında benim bir cümlemden özenle seçilerek bazı haberler yapılmış. ve sanki ben bir politik düşünceyi destekliyor ve ona göre medyayı yönlendiriyormuşum gibi hava oluşturulmuş. Dediğim gibi pek takip etmediğim için ne oluyor ne bitiyor haberim olmadı, e-posta ile sağdan soldan bildiren arkadaşlar olunca da en azından iyi niyetli olarak olaya yaklaşan ve beni tanıdığını söyleyip de kendilerine göre hayal kırıklığına uğrayanlar için kısa bir açıklama yapayım istedim.

Burada da çok açık ve net yazdığım üzere “Politikadan, kısır çekişmelerden hiç hoşlanmam,” insanlar arasında ayrımcılığa sebebiyet verecek her konudan özellikle kaçınırım. Bu sebeple üniversitede birlikte kaldığımız arkadaşlardan biri Ahmet Kaya dinlerken bir misafir arkadaşın ona “terörist” demesi sonrası sanat yönünden en sevdiğim sanatçılardan biri olan Ahmet KAYA’yı bile dinlemeyi bırakmıştım. Doğrudur, yanlıştır ama bu benim hayat felsefem ve gücüm yettiği oranda da böyle devam edecek…

Anonymous Nedir?

Anonymous hakkında doğru bilgiler http://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_(group) adresinde yer alıyor.

Benim Anonymous hakkında düşüncelerim net: Bana göre amaçları her ne kadar “kendilerine göre” kutsal olsa da seçtikleri yöntem/araç yanlış. Bir sisteme yönelik -hem de devletin sistemlerine– onu devre dışı bırakma çalışmaları TCK’a göre suç. Buna kimsenin itirazı olamaz. Olanlar da bu yapılanları hafif göstermeyi amaçlamaktadır(bence)

Öyle vatan, millet, Sakarya muhabbetine girmeden doğrudan yapılanı hukuk çerçevesinde ele alında bile suç olduğu, hatalı olduğu ortaya çıkacaktır. Ama bu dünyada herkesin özgürlüğü vardır, suç işleme de –yakalandıktan sonra cezasına katlanmak suretiyle– özgürlüktür:).

Bunun ötesinde Anonymous’u destekleyenlere biraz gözattığımda malesef ki farklı bir düşünce yapısına sahip insanlar olduğu ortaya çıkıyor. Geneli olmasa bile aralarındaki gençler devlet ile hükümeti karıştırıp varolan hükümete olan sinirlerini devletten çıkartmaya çalışıyorlar. Anonymous gibi başı olmayan, kimliği belirsiz  bir grubun sınırları da belli olmadığı için kim anon. kim değil, ya da kim gerçek anon. bilemiyoruz.  O sebeple kendisini anon. destekçisi olarak konumlandıran arkadaşlar lütfen alınmasın, aralarındaki çürük elmalar ortalığı kokutmaya yetiyor.

Peki Anonymous’a karşı çıkmak sansüre destek olmak anlamına geliyor mu?

Eğer 22 Ağustos’da devreye girecek olan yeni sistem sansürü de beraberinde getiriyorsa buna interneti aktif kullanan kimse destek vermez. Ama protesto etmenin de çeşitli yol ve yöntemleri vardır. Kimse izinli bir şekilde sokağa çıkıp da protesto edene cephe almaz, desteklemese de sineye çeker.

Siz gelip de doğrudan suç olduğu belli olan bir fiili işlemeye kalktığınızda destekçilerinizin de büyük bir kısmını kaybetmiş olursunuz. Bu ülkede kendi devletine saldıran –her ne amaçla ve yöntemle olursa olsun bir dünya insan var bunlara karşı devletin de mutlak bir yaptırımı olacaktır. Öyle sembolikti vs  diyerek  de kaçamazsınız bu sorumluluktan. Karşımızdaki bir şirket değil, devlet ve bunun şakası yoktur. Devlete kafa tutmak bazılarına heyecanlı gelebilir, bazılarının  ana hedefi olabilir ama bu ülkenin büyük çoğunluğunda devlete karşı büyük bir saygı ve sevgi vardır.(Burada devleti eleştirmekle dogrudan devlete yönelik saldırı yapmak farklıdır, eleştiri haktır)

 

DDoS

2009 yılından beri  DDoS konusuyla özel ilgileniyorum. Bu konuyla ilgili hem savunma hem de saldırı amaçlı araçlar geliştirdik ve hemen her gün korumakla yükümlü olduğumuz onlarca müşteriye atak geliyor. 2-3 yıldır her ortamda DDoS’un basitliği ve gelecekte karşımıza daha çok çıkacağını anlatmaya çalışıyorum ama Anonymous’un yaptıklarını iki senede insanlara gösterememişim. “Bir musibet bin nasihat…” sözünü tekrar doğru çıkarttık.

DDoS yapmak amacı ne olursa olsunsuçtur. Bununla ilgili sonuçlanmış ciddi bir dava bilmiyorum zira yapılış yönteminden saldırıyı asıl gerçekleştirene ulaşmak çok zor olduğu için genellikle mahkeme süreçleri çok uzayacaktır. Genellikle kurumlar bu tip saldırılardan hukuki yollar değil de sistemlerini güçlendirme yöntemiyle mücadele etmektedir.

Bana göre devlete DDoS ile saldıran da aynı şekilde karşılık veren de suç işliyor.

 

YSK

Seçimlerden önce Anonymous’a ait olduğu öne sürülen IRC kanalında ortalık toz duman iken birileri 12 Haziran günü YSK sistemlerine saldırmaktan bahsediyordu. Dışardan bakıldığında dikkate çekmek için gayet uygun bir hedefti. O günlerde bana hedef nereler olabilir diye soran bir gazeteci arkadaşa IRC kanalında böyle böyle hedefler dönüyor, bunların kesin olup olmadığını bilmiyoruz ama birileri anonymous adına hareket edip saldırabilir dedim.

 

IRC Loglarından bazı satırlar…

[17:11] <OperasyonTurk859> target should be http://www.ysk.gov.tr before elections.
…[17:13] <OperasyonTurk859> i’m repeating, target should be http://www.ysk.gov.tr on sunday 5pm

[17:17] <OperasyonTurk859> on sunday, 12 july, there’ll be major elections of turkey. if we really want them to hear our voice, we should try on http:///www.ysk.gov.tr which is the site of counting elections on election day. 3pm, 5pm would be nice.
[17:18] <lysim> ysk would definitely be nice
[17:18] <huha> this is not about ysk, when they are talking about attack the ysk?
[17:19] <OperasyonTurk859> tib.gov.tr won’t make any difference. we should go for http://www.ysk.gov.tr
[17:19] <turkleton> we are not your personal army we have nothing to do with ysk.
[17:19] <OperasyonTurk729> sakin olun bugün değil saldırı.seçim gününden bahsediliyor

Şimdi bu satırlara gelecek itiraz: Bunu yazan arkadaş Anonymous grubundan değildir! Kimin anonymous olup olmadığına nasıl karar vereceğiz? Siz başı olmayan, kimliği belirsiz herkesin dahil olabileceği ” şeklinde tanımladığınızda grubu gelir birileri sizin adınıza suç işler ve siz biz yapmadık deseniz de kimse inanmaz!

Benim teknik olarak verdiğim bu bilgi başka yerlerde çok başka anlamlar yüklenerek haber yapılmış. Burada çok net bir şekilde yazıyorum: benim Huzeyfe ÖNAL olarak politik herhangi bir mesaj verme düşüncem hiç olmadı, siyaset bu dünyada en soğuk durduğumu “mesleklerin” başında gelir. Dolayısıyla bana isnat edilerek yazılan siyasi, politik hiçbir mesaj doğru değildir.

Saldırı oldu mu?

Evet Anonymous ısrarla YSK’a saldırmadık, saldırmayacağız dese de o gün toplamda 15 farklı kuruma saldırı oldu. Bunlardan biri de YSK idi, yeterli korumalar alındığı için YSK sistemlerine gitmeden saldırılar durduruldu*.  Dediğim gibi Anonymous grubunun bir sozcusu, resmi bir duyuru ortamı olmadığından(kendileri resmi bir kimlik , resmi bir site yok diyor, sağda solda açılan duyuru sitelerinin anonymous olduğunu nereden bileceğiz?) saldırıyı onlar mı gerçekleştirdi yoksa onların adına başkaları mı bilemeyiz ama ortada bir saldırı var ve bunun faili yok.

Fail olmayınca ortamda en yakın fail Anonymous oluyor. Aynı zamanda hiç alakası olmasa da Deniz Kuvvetleri’nin sistemlerine bile saldırıldığı bilgisi geldi.

Buna ne demeli? Kendi ülkesinin askeriyesine test amaçlı saldıran grubun iyi niyetinden şüphe edilmez mi?

YSK sistemine saldırı başarılı olsa da seçsis sistemi doğrudan internete açık olmayacağı için etkisi sadece sayfanın ulaşılamaması veya en fazla tüm hat kapasitesinin dolması nedeniyle medyanın YSK’dan bilgi alamaması şeklinde olacaktır. Öyle YSK sistemlerine saldırı yapılarak seçimlerin gidişatı etkilenemez, Türkiye muz cumhuriyeti değil.

Dost, Düşman..

Gariptir ki Türkiye en ufak konularda bile insanları ikiye bölecek bir alt kimliğe sahip. Sanırım bu 70’li yıllardaki sağ-sol çatışmasından kalmış. Her konuda mutlaka iki cephe alıp birinde yer almamız gerekiyor. Ve kişi hangi cephedeyse o cephe adına doğruları yanlış, yanlışları doğru olarak gösterebilmek için çabalıyor.

Arkadaşlarımın bir kısmı suç olduğunu bile bile  Anonymous’a destek veriyor, bir kısmı da verenlere küfrediyor:). Kimseyi yaptığı bir hareketten dolayı düşman etme lüksüne sahip değiliz.

 

Sonuç: Anonymous bana göre başarılı oldu, bu başarı teknik bir başarı değil. Sağa sola ddos yapmak Anonymous’un amacı değildi, amacı 22 Ağustos’a dikkat çekmekti ve bunu en iyi şekilde başardılar. Yapılan yöntemi ve aracıları tasvip etmesemde buradaki başarı haktır.

 

 

 

 

This entry was posted in Misc. Bookmark the permalink.

3 Responses to Anonymous, 22 Ağustos, DDoS, Sansür, Dost, Düşman, YSK….

  1. na says:

    Hukumetin emirlerini yerine getiren devlet kurumlarinin hareketlerinden devletmi sorumludur yoksa hukumetmi? Sanki turkiyede 2 farkli yurutmeden sorumlu yapi var, birisi devlet bir digeri hukumet.
    Iktidarda olan bir hukunet turkiyedeki tum yurutmeden sorumlu oldugu gibi 22 agustostaki filtredende sorumlu olur, yasayi hukumet cikardi ama filtreyi devlet koydu mu diyecegiz? Bu anlamda tum tib calisanlari dolayli yoldan hukumetin politikalarina destek vermis sayilir.

  2. Huzeyfe ONAL says:

    Devlet baki, hükümet geçicidir. İkisi farklı kavramlardır. Siz hükümete karşı olabilirsiniz, bu normaldir. Ama devlete karşı olursanız bu pek normal ve oalağan değildir.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCk%C3%BBmet
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Devlet

  3. Pingback: Anonymous, 22 Ağustos, DDoS, Sansür, Dost, Düşman, YSK…. | IPHaber.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 8 =